Sommerfugle i hækken
Sommerfugle i min hæk
Dette bliver mit sidste blogopslag inden jeg holder ferie.
Vi har i studiegruppen besluttet at arbejde med sommerfugle i dyreholdsopgaven, og derfor kan dagens opslag kobles på dyreholdsopgaven.
I år har vi herhjemme ventet med at klippe ligusterhækken for biernes og sommerfuglenes skyld. Hækken er nu i blomst, og aldrig har jeg set så mange sommerfugle i min have. Det er en fryd for øjet at sidde på terrassen eller i spisestuen og iagttage disse smukke insekter. Jeg fik ved morgenbordet pludselig en idé til en aktivitet, at indtil hækken bliver klippet, vil jeg dagligt iagttage hækken og tage billeder af de forskellige sommerfugle. For at have fokus på matematisk opmærksomhed (Andersen & Lindhardt, 2015, s. 75) kan jeg tælle, hvor mange af de forskellige arter der er. Umiddelbart er det de 2 nedenstående arter der dominerer, tidselssommerfugl og nældens takvinge. Der kan være mange årsager, at det er disse 2 arter er højt præsenteret, måske pga ligusterblomsterne tiltrækker netop disse arter (Ejbye-Ernst, 2018, s. 88)?
Målet med denne aktivitet er at finde ud af hvilke arter sommerfugle der er repræsenteret i min ligusterhæk, og hvilken art der er mest dominerende. Desuden vil jeg med denne aktivitet stille nogle kriterier op for at den bliver statistisk sammenlignelig. Blandt andet vil jeg foretage en optælling af sommerfuglearterne bestemte tidspunkter af døgnet (pga hverdagen også skal fungere, er det ikke sikkert, at jeg kan indfrie det helt, men måske det kan være inspirationskilde til et fremtidigt projekt). Optællingen foregår i det samme afgrænsede område.
Måske der kommer nye arter til?
Nedenstående ses billede af de 2 sommerfuglearter
D. 29 juni kl 11
Nældens takvinge. 7
Tidselssommerfugl. 6
Med dette opslag vil jeg ønske jeg alle rigtig god sommerferie
Mange tak og i lige måde :-) Og et spændende projekt! Har du lagt mærke til de slidte vinger på din tidselsommerfugle? Den har også taget turen hele vejen fra Sahara sammen med 100mill. andre - måske er du stødt på dette, men hvis ikke kan du læse mere her: https://dansknatur.wordpress.com/2019/06/12/tidselsommerfuglen-har-invaderet-danmark-i-2019/ Der er også andre der er optagede af at registere sommerfugle: https://www.sommerfugleatlas.dk/ - et citizen science tiltag :-)
SvarSletVh Ib og Ida
Hej Ida. Hvor spændende at du nævner dette, vi har netop undret os over dette herhjemme, da vi så en med meget medtagne vinder. Tusind tak for dit link
Slet